Desmentint la convicció massiva: És el turisme un problema per Barcelona?

Sembla mentida com un missatge, quan és simple i suscita ràbia, es pot convertir en un agent infecciós que plaga les xarxes socials, tertúlies, la premsa tradicional i les boques de moviments tant alternatius com conservadors alhora. Ha arribat un punt en que sentenciar “a Barcelona hi ha massa turisme i el turisme està matant la ciutat” s’ha convertit no només en un fet inequívoc, sinó que és tant cert com innecessari justificar-lo.

I és que hi haurà diferències en com combatre aquest “mal” des d’agrupacions com ARRAN, l’ajuntament, tots els partits polítics, la Cambra de Comerç, etc. Però sempre sembla ser que es parteix de la base que el problema és real. En cap moment ens hem aturat a definir: quin és el problema exactament?  Quina quantitat de turisme és “massa” turisme? Quines oportunitats no estem aprofitant? Quins són els efectes positius del turisme, més enllà del clàssic “deixen diners a la ciutat”?Contrarian_Worldview

Però en el fons, el fet que realment em preocupa no és si el turisme és un problema a Barcelona o no, sinó que la convicció massiva s’aferri a una opinió tan dràstica amb cap mena de pausa ni rigor. Inclús, a les poques acusacions clares que es fan a la indústria es dibuixen relacions espúriques, enganyoses i directament falses que es repeteixen fins a la sacietat en totes les esferes socials de Barcelona.

I és que vivim en un món on és més fàcil que mai fer córrer les idees, fet lloable de les tecnologies de la informació i la comunicació. Malauradament, l’esperit crític segueix sense evolucionar al mateix pas, fet que fa que proliferin les notícies falses i viscerals.

Aquest fenomen ha etsat assenyalat com una de les causes de les sorpreses electorals més grans del 2016: el Brexit i l’elecció de Trump. I el que és pitjor, com apunta l’escriptor i expert en marketing Ryan Holiday en Trust Me, I’m Lying: Confessions of a Media Manipulator, la batalla per l’atenció efímera del cibernauta ha tingut un impacte sobre el rigor de la mateixa premsa tradicional, cosa que fa més difícil lluitar contra la convicció massiva.

Per tant, en l’esperit del politòleg Ignacio Sánchez Cuenca, autor de La desfachatez intelectual, m’agradaria dedicar algunes pàgines d’aquest blog a desmentir – o al menys posar en  dubte,- certes “veritats absolutes” de la opinió pública. A més a més, aprofitant el “debat” (unilateral) del turisme a Barcelona m’agradaria aprofitar per parlar de com Airbnb i plataformes similars no són els causants dels problemes a la ciutat (i en podrien resoldre molts més si es regulés correctament), investigar què vol dir que hagi “massa” turisme a Barcelona, quin ha de ser el paper del sector públic i sobretot, fer una reflexió sobre el rigor de la convicció massiva.

Una respuesta a “Desmentint la convicció massiva: És el turisme un problema per Barcelona?”

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *